Educational strategies for the implementation of healthy eating in nurseries and junior schools.
palavras-chave: Educação infantil, nutrição infantil, alimentação.
keywords: Infant education, infant nutrition, alimentation.
resumo
Estudo de aplicação de estratégias educativas na promoção da alimentação saudável infantil, realizada na capital e em 2 municípios do interior do Pará, atingindo 503 indivíduos, utilizando atividades teórico-práticas organizadas em 5 projetos educativos: Higiene pessoal, ambiental e dos alimentos; Aproveitamento integral dos alimentos; Feira da saúde; Gastronomia saudável; Etiqueta à mesa. As atividades incluíram contato com as unidades escolares, pais/responsáveis dos alunos; reconhecimento da área física e da cultura alimentar local; confecção de folders e cartilhas. A receptividade da clientela em relação aos projetos recebeu conceitos excelente e bom de 94,6% e 97,3%, respectivamente. A apresentação do aproveitamento integral de alimentos em “sessões” foi aprovada por 89% dos participantes. Na aplicação da escala hedônica, 4 das 6 preparações culinárias testadas obtiveram aceitabilidade acima de 85%. Todos os participantes consideraram os temas e as atividades como importantes para a sua vida. O desempenho das nutricionistas na função de facilitador foi considerado excelente e bom por 97,3%, demonstrando boa interação entre o nutricionista e os alunos. A efetivação desses projetos possibilitou a criação de uma metodologia de educação alimentar adequada à realidade local, demonstrando boa reprodutibilidade e ratificando a possibilidade do nutricionista atuar amplamente nas unidades escolares.
abstract
A study of an educational strategic application in the promotion of healthy infant alimentation, carried out in the capital and 2 interior municipalities of Para, reaching 503 individuals, using theoretical and practical activities in 5 educational projects. Personal, environment and food hygienes; whole or maximum utilization of the foods; Health fair; Healthy eating habits; Table etiquette. The activities included contact with school units, parents responsible for the children; knowledge of the physical area and the local alimentary culture; the preparation of folders and brochures. The receptivity of the clients in relation to the projects received grades excellent and good, 94,6% and 97,3% respectively. The presentation of the whole or maximum utilization of the foods in “sessions” was approved by 89% of the participants. Applying the hedonic scale, 4 out of 6 culinary preparations tested obtained more than 85% acceptability. All of the participants considered the themes and activities as important for their lives. The challenge for the nutritionists in the function as facilitator was considered excellent, 97,3%, demonstrating good interaction between the nutritionist and the students. The effectiveness of these projects made possible the creation of a method of alimentary education adequate in the actual locations, demonstrating good reproduction and ratifying the possibility of the nutritionist to be present in the school units.