Educação Nutricional em Pré-Escolares de uma Escola Municipal de Educação Infantil (EMEI) de São Paulo | ||
Nutricional Education to Preschool Students of a Children’s Education Municipal School (EMEI) in São Paulo Palavras-chave: Nutrição infantil; Antropometria; Consumo alimentar; Educação nutricional. Keywords: Child nutrition; Anthropometry; Dietary intake; Nutritional education. Resumo abstract The preschool phase is the most effective in terms of stimulating the intake of healthy meals, and school is the reference location to implement programs that aim at nutritional education. Based on that, the study purpose was of promoting nutritional education among preschool students of an EMEI in São Paulo. The sample consisted of 3 to 6-year-old students, both genders. The research was divided in three stages: dietary assessment, anthropometric assessment, and nutritional intervention. The target food of this intervention was chard, since it had had a low acceptance. Other studies have also reported the low intake of greens and vegetables. As regards the nutritional state, there has been no weight deficit and the obesity prevalence rate has been 7.8%, supporting the nutritional transition occurrence. Thus, theater, tastings and games referring to chard have been performed. The nutritional education program has reached the expected objectives, and there have been an increase in the chard acceptance. |
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Autores | ||
Camila Rodelo Fontes dos Santos | ||
Graduanda de Nutrição do Centro Universitário São Camilo/SP | ||
Dra. Claudia Alves Tavares | ||
Nutricionista do Programa Alimentação Saudável, da Prefeitura do Município de São Paulo | ||
Dra. Fabianny S. Rozini | ||
Nutricionista do Programa Alimentação Saudável da Prefeitura do Município de São Paulo. | ||
Dra. Marisa Chiconelli Bailer | ||
Nutricionistas do Programa Alimentação Saudável, da Prefeitura do Município de São Paulo | ||
Dra. Renata Bianca de Freitas | ||
Nutricionista do Programa Alimentação Saudável da Prefeitura do Município de São Paulo. | ||
Dra. Sabrina Maria Filippi | ||
Nutricionistas do Programa Alimentação Saudável da Prefeitura do Município de São Paulo. | ||
Prof. Dra Eliana Menegon Zacarelli | ||
Docente da Universidade Paulista/SP | ||
Prof. Dra. Daniela Fagioli | ||
Nutricionista, Especialista em Nutrição Clínica, Título de Especialista em Saúde Coletiva, Mestre em Ciências, Docente orientadora da Universidade Paulista | ||
Profa. Dra Monica Santiago Galisa | ||
Professora do Centro Universitário São Camilo | ||
Thais Reis Souza Maia do Nascimento | ||
Graduanda de Nutrição da Universidade Paulista/SP | ||
Thaís Léo Pacheco | ||
Graduanda de Nutrição do Centro Universitário São Camilo/SP | ||
Os autores estão em ordem alfabética. Este artigo é um resumo. O artigo em sua íntegra pode ser encontrado na revista Nutrição em Pauta, edição Nov/Dez/2008 | ||