Porcionamento e Desperdício em Unidade de Alimentação Escolar | ||
Portioning and Waste in a School Cafeteria Palavras-chave - desperdício de alimentos, alimentação escolar, consumo de alimentos. Keywords: food wastefulness, school feeding, food consumption. Resumo As refeições em restaurantes escolares visam garantir a melhora dos aspectos nutricionais, sensoriais e microbiológicos e procuram se pautar na qualidade do serviço. Abstract Meals in school cafeterias aim to ensure quality, improve nutritional, sensory and microbiological aspects. The aim of this study was to quantify the portioning, waste, and leftovers from five day lunches served to 2 to 10 years old students of a private educational institution in the city of São Paulo. To quantify the portioning per capita, the quantity of meal served to children and the food on the dish were considered. The percentage of leftovers and the remains were calculated to obtain the index of waste. The portioning was 223.22grams per capita. The average wastage was compound by 26.24% of leftovers and 9.64% of food scraps. It was concluded that there was a considerable index of waste and it is necessary to reduce food production in school. Recebido - 28/8/2012 aprovado - 19/12/2012 |
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Autores | ||
Dra. Tânia Maria Marsulo Franciozi | ||
Nutricionista graduada pela Universidade Presbiteriana Mackenzie, São Paulo. | ||
Profa. Dra. Mônica Glória Neumann Spinelli | ||
Doutora em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo SP. | ||
Os autores estão em ordem alfabética. Este artigo é um resumo. O artigo em sua íntegra pode ser encontrado na revista Nutrição em Pauta, edição Jan/Fev/2013 | ||