Avaliação Qualitativa das Preparações do Cardápio Escolar - AQPC Escola | ||
Qualitative Evaluation of Menu Components for Schools – QEMC School Palavras-chave: cardápio, refeição escolar, preparações, avaliação qualitativa, escola, AQPC Keywords: menus, school meals, menu components, qualitative evaluation, school, QEMC Resumo
Abstract The objective of this study was to develop a tool for nutritional and sensorial quality evaluation, specific to school menus. This we titled Qualitative Evaluation Method of Menu Components for School – QEMC School. It was based on the original QEMC method, which evaluates menus, by menu components, in all foodservice industries. The QEMC School is based on the principles of guidelines established in conformity with national school food legislation. The items assessed were divided in two categories, recommended food and controlled food, from a nutritional point of view. The method developed will be used to analyse nutritional and sensorial quality of menus during planning, to help to include healthy options on menus to offer a nutritional, sensorial and adequate meal for pupils. |
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Autores | ||
Profa. Dra. Marcela Boro Veiros | ||
Nutricionista, Professora do Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina. Pesquisadora do Núcleo de Pesquisa de Nutrição em Produção de Refeições – NUPPRE/UFSC e do Grupo Epidemiologia Nutricional da UNIFESP. Doutora em Nutrição Humana – Ãrea de Alimentação Coletiva pela Universidade do Porto (FCNAUP) - Portugal. | ||
Profa. Dra. Suellen Secchi Martinelli | ||
Nutricionista e Matemática, Professora Substituta do Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina. Membro do Núcleo de Pesquisa de Nutrição em Produção de Refeições – NUPPRE/UFSC. Mestre em Nutrição pelo Programa de Pós-Graduação em Nutrição – PPGN/UFSC. | ||
Os autores estão em ordem alfabética. Este artigo é um resumo. O artigo em sua íntegra pode ser encontrado na revista Nutrição em Pauta, edição Mai/Jun/2012 | ||