Estratégias Educativas para a Implementação da Gastronomia Saudável em Creches e Escolas de Ensino Fundamental. | ||
Educational strategies for the implementation of healthy eating in nurseries and junior schools. palavras-chave: Educação infantil, nutrição infantil, alimentação. keywords: Infant education, infant nutrition, alimentation. resumo abstract A study of an educational strategic application in the promotion of healthy infant alimentation, carried out in the capital and 2 interior municipalities of Para, reaching 503 individuals, using theoretical and practical activities in 5 educational projects. Personal, environment and food hygienes; whole or maximum utilization of the foods; Health fair; Healthy eating habits; Table etiquette. The activities included contact with school units, parents responsible for the children; knowledge of the physical area and the local alimentary culture; the preparation of folders and brochures. The receptivity of the clients in relation to the projects received grades excellent and good, 94,6% and 97,3% respectively. The presentation of the whole or maximum utilization of the foods in “sessions” was approved by 89% of the participants. Applying the hedonic scale, 4 out of 6 culinary preparations tested obtained more than 85% acceptability. All of the participants considered the themes and activities as important for their lives. The challenge for the nutritionists in the function as facilitator was considered excellent, 97,3%, demonstrating good interaction between the nutritionist and the students. The effectiveness of these projects made possible the creation of a method of alimentary education adequate in the actual locations, demonstrating good reproduction and ratifying the possibility of the nutritionist to be present in the school units. |
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Autores | ||
Dra. Elenilma Barros da Silva | ||
Nutricionista, Mestranda de Pós-graduação da UFPA. | ||
Profa. Dra. Irland Barroncas Gonzaga Martens | ||
Nutricionista, Doutora em Ciências de Alimentos pela FCF/USP, Professora Adjunta da Faculdade de Nutrição/UFPA | ||
Profa. Dra. Rahilda Brito Tuma | ||
Nutricionista, Mestre em Ciência de Alimentos, Professora Adjunto da Faculdade de Nutrição/UFPA, Membro da Comissão Assessora de Nutrição do INEP/MEC. | ||
Profa. Dra. Yuko Ono | ||
Nutricionista, Mestre em Ciências da Nutrição pela Loma Linda University/Califórnia/Estados Unidos, Professora Assistente da Faculdade de Nutrição/UFPA. | ||
Yughi Maia Siqueira | ||
Graduando de Nutrição da Universidade Federal do Pará - UFPA. | ||
Os autores estão em ordem alfabética. Este artigo é um resumo. O artigo em sua íntegra pode ser encontrado na revista Nutrição em Pauta, edição Mai/Jun/2011 | ||