Ácidos Graxos Saturados podem Aumentar o Esvaziamento Gástrico e a Ingestão Alimentar: Discussões Atuais sobre a Fisiologia da Obesidade | ||
Saturated Fatty Acids can Increase the Gastric Emptying and Food Intake: Current Discussions on Physiology of Obesity palavras-chave: gorduras na dieta, hormônios gastrointestinais, peptídeos, obesidade. keywords: dietary fats, gastrointestinal hormones, peptides, obesity. resumo abstract The main involved factors in the control of weight and appetite are neuronal, endocrine, adipocity, intestinal, molecular and genetic. In addition, obesity is positively correlated to dietary lipid intake, independently of total energy intake. Short-term investigations have generally demonstrated that ingestion of high lipids foods results in smaller satiety. However, less is known about the importance of lipids to energy balance and weight control associated with chronic ingestion of diets high lipids and the factors involved in obesity genesis are not conclusive. The discovery of biochemistry, neuroanatomy, pharmacology, metabolism and determinants genetics allows foreseeing that we should be near to a better understanding of the biological basis of obesity. |
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Autores | ||
Dr. Gustavo Duarte Pimentel | ||
Nutricionista, com Especialização em Cuidados Nutricionais do Paciente e do Desportista pela FMB UNESP/Botucatu-SP e Mestrando pelo Programa de pós-graduação em Nutrição, Disciplina de Fisiologia da Nutrição da UNIFESP/São Paulo. | ||
Dr. José Cesar Rosa Neto | ||
Graduação em Esporte pela USP/São Paulo e Doutorando pelo Programa de pós-graduação em Nutrição, Disciplina de Fisiologia da Nutrição da UNIFESP/São Paulo. | ||
Prof. Dr. João Felipe Mota | ||
Nutricionista, Professor Adjunto Doutor da Universidade Federal de Goiás – UFG | ||
Prof. Fábio Santos de Lira | ||
Professor de Educação FÃsica e Doutorando pelo Programa de pós-graduação em Nutrição, Disciplina de Fisiologia da Nutrição da UNIFESP/São Paulo. | ||
Os autores estão em ordem alfabética. Este artigo é um resumo. O artigo em sua íntegra pode ser encontrado na revista Nutrição em Pauta, edição Mar/Abr/2010 | ||